Pragnąc otworzyć restaurację powinniśmy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Chcąc obsłużyć duży ruch, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Restauracyjna kuchnia powinna móc pomieścić urządzenie, o których poniżej wspomnimy. Wyposażenie kuchni restauracyjnej powinno być wytrzymałe i żywotne.
Meble ze stali nierdzewnej doskonale się tu nadadzą. Łatwo zachować ich czystość oraz są dość odporne na uszkodzenia mechaniczne. Na wydajność pracy i obniżenie kosztów wpłynie wyposażenie kuchni w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Pozwolą one realizować zamówienia szybko i oszczędnie. Piece konwekcyjno parowe są nieodzowne, jeśli chce się przyrządzać smaczne potrawy. A to właśnie smaczne jedzenie jest koniecznym warunkiem sukcesu każdej restauracji. Trzeba także wspomnieć o zmywarkach, które usprawnią czyszczenie naczyń oraz o odpowiednich garnkach i patelniach.
Kolejnym, bardzo istotnym czynnikiem, jest personel. Kelnerzy muszą mieć nienaganne maniery a kucharze powinni umieć przyrządzać tak proste, jak i najwykwintniejsze potrawy. Personel powinien stanowić zgrany zespół. Niesnaski i nieporozumienia mogą doprowadzić do pomyłek i błędów, które niekorzystnie wpłyną na wizerunek lokalu. Zgrana załoga, dysponująca odpowiednimi narzędziami, z pewnością przyczyni się do sukcesu restauratora.