Olej kokosowy okrzyknięty został „najzdrowszym olejem na ziemi” i ze względu na swoje właściwości (zdrowotne i pielęgnacyjne) oraz składniki (nasycone kwasy tłuszczowe), zrobił karierę w kuchni, medycynie oraz kosmetyce.
Kariera w kuchni – udowodniono, że populacje, których dieta opiera się na kokosach, a więc spożywaniu nasyconych kwasów tłuszczowych nie borykają się z chorobami serca i pozostają w ogólnym zdrowiu, dieta ta także pomaga spożytkować energię, zmniejsza łaknienie, zatem jest pomocna w odchudzaniu. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję smalcu, zatem może być używany zamiast masła do kanapek, znakomicie się nadaje do smażenia (nie wydziela zapachów jak inne oleje i nie wpływa na walory smakowe produktów – olej kokosowy z pierwszego tłoczenia uzyskany z miąższu orzecha kokosowego), można go dodać do napojów – kawy i herbaty.
Kariera w medycynie – olej charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi, antygrzybicznymi. To doskonały środek na zwalczanie próchnicy, gronkowca złocistego, grzybicy, wirusów ospy, odry. Trwają badania nad zastosowaniem oleju w walce z HIV, chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Kariera w kosmetyce – olej kokosowy nawilża i wygładza skórę, chroni ją przed słońcem (blokuje ok. 20% promieni ultrafioletowych), zwalcza trądzik. Jest składnikiem past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, gdyż ma właściwości wybielające, eliminuje bakterie, odświeża oddech. Olej może być składnikiem szamponów i odżywek do włosów, gdyż wnika w ich wgłąb i odbudowuje strukturę.
Zainteresował Cię olej kokosowy? Czytaj więcej na http://oleje-kokosowe.pl. Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas wszystkie interesujące Cię kwestie dotyczące oleju kokosowego.